Om meg

Bildet mitt
Alta, Finnmark, Norway
Førstelektor ved Høgskolen i Finnmark. Lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Kandidat til fylkestinget og kommunestyret i Alta. Stolt fembarnsmor. Finnmarksentusiast.

lørdag 5. februar 2011

Bente snakker om ordførervalg, Altapostens rolle og nominasjonsprosessen i Alta Arbeiderparti

Årsmøtet i Alta Arbeiderparti er nettopp avviklet. Det er mye prosedyrer som styrer et årsmøte, men også en del uformelle signaler - slik som at begge de mulige ordførerkandidatene blir plassert skulder ved skulder som møteledere. Beskjeden fra politisk ledelse til begge kandidatene er klar: vi står sammen av hensyn til partiet. Nå er det egentlig ganske vanskelig å se for seg at Monica Nielsen og Geir-Ove Bakken skulle ta et politisk oppgjør på årsmøtet - de står så nært politisk at de tråkker hverandre på tærne. I bunn og grunn er det lite politisk uenighet i Alta Arbeiderparti og det er sjelden at det er store prinsipielle debatter. At det har vært drakamp i nominasjonskomiteen mellom to av gigantene i partiet er det vel ingen tvil om. Torfinn Reginiussen og Gunnar Mathisen støtter  hver sin kandidat. Begge to er kjent som partistrateger og begge liker å vinne sine saker. Det bærer det første forslaget fra nominasjonskomiteen preg av. Nå er ikke nominasjonsprosessen over, men at TR og GM sine favoritter er på lista er ganske tydelig blant annet på plasseringen kandidater har fått og vil få.

Kampen om ordførervervet handler delvis om person, delvis om at bestemte grupperinger og enkeltindivider ønsker større innflytelse enn de har nå og delvis frykten for Altaposten og opposisjonens kritikk. Altaposten er den viktigste meningsbæreren i Altasamfunnet og bruker den posisjonen for det den er verdt. Politisk redaktør Jarle Mjøen har stor innflytelse og hvilket standpunkt han og Altaposten tar i ordførerspørsmålet vil ha stor betydning. Mange medlemmer i partiet vil legge vekt på hva Altaposten mener om kandidatene og derfor vil noen med innsidekunnskap om nominasjonsprosessen "lekke" til Mjøen. Det blir spennende å se hvilken kandidat som vil dra fordel av lekkasjen. Begge kandidatene trenger støtten - for begge kandidatene har sine støttespillere i partiet, men det er også en del som ikke har valg side ennå. Hele prosessen med å lansere Monica som motkandidat mot Geir-Ove har skapt ubehag i partiet - også blant de som støtter Monica. Veldig mange i partiet har sett Monica som en framtidig ordførerkandidat, men relativt få ønsket å ta ansvaret for å kaste Geir-Ove. Risikoen for Monica er at nominasjonsmøte får kalde føtter. For Monica møter også en utfordring som Geir-Ove ikke har. Monica er kvinne og det er et flertall av godt voksne menn i partiet. Hvem de til slutt støtter er ikke gitt, men at mange av dem føler seg mer bekvem med en mann i ordførerstolen er sannsynlig.

1 kommentar:

  1. Må bare si! Denne bloggen er en utmerket ide, Bente! Stå på!

    SvarSlett