Om meg

Bildet mitt
Alta, Finnmark, Norway
Førstelektor ved Høgskolen i Finnmark. Lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Kandidat til fylkestinget og kommunestyret i Alta. Stolt fembarnsmor. Finnmarksentusiast.

mandag 7. februar 2011

Manglende politisk styring?

Arealplaner vekker sjelden lidenskap hos befolkningen, men det burde de gjøre. I arealplanene legges sterke føringer på hvordan vårt fysiske miljø skal utvikle seg. I de juridisk bindende vedtakene som kommunestyret fatter, avgjøres det for eksempel om det blir store forskjeller mellom Jørgen Hattemaker og Kong Salomo – krav i arealplanene kan gjøre det å bygge eller å pusse opp et hus til en så kostbar affære at folk ikke ser seg i stand til å bygge og bo der de helst vil. Satt på spissen avgjør arealplaner om vi skal utvikle enkelte områder til “Holmenkollåsen”, mens vi lar andre bli områder for de med dårlig råd.
For Alta sin del har kommunen gjennomført en omfattende informasjonsturne – alle har hatt mulighet til å sette seg inn i planene, stille spørsmål og få svar. Likevel er det vanskelig å få oversikt over konsekvensene i så omfattende planer. Det er også et spørsmål om en kan forvente at “Anita Altaværing” skal makte å lese dokumentene – en trenger faktisk innføring i hvordan en skal lese slike dokumenter, og både planleggere og politikere er veldig glad i å presentere fargerike kart med morsomme tegn og mange, mange, mange linjer, streker og grenser. Ofte mister politikerne helt sin politiske retningssans i anbefalinger fra fagkompetente planleggere og kjøper argumentet om hva som er praktisk og teknisk mulig.
Et eksempel i arealplanen er hvilke konsekvenser den har for etableringen av Coop sitt kjøpesenter på Thomasbakken. Her sier planleggere at det foregår en reguleringsplanprosess som er uavhengig av arealplanen. Det er helt riktig. Men i arealplanen heter det at en ikke skal etablere kjøpesenter utenfor de tre sentrumsområdene (Elvebakken, Sentrum og Bossekop). Thomasbakken ligger som kjent (for lokalbefolkningen) utenfor disse sentrumsområdene. Videre er det også nasjonale retningslinjer som styres av sektormyndighetene (fylkesmannen og Miljøverndepartementet) som hindrer etablering av kjøpesenter utenfor sentrumsområdene (altså Elvebakken, Sentrum og Bossekop). Dermed er det slik at kommunen gjerne kan regulere Thomasbakken i henhold til Coops planer, men likevel kan en utbygging stoppes på grunn av innholdet i arealplanen som vil gi sektormyndighetene den begrunnelsen de trenger for å stoppe etableringen. Alta Arbeiderparti har vedtatt at vi ønsker Coop på Thomasbakken, men det betyr også at politikerne må gå inn å gjøre nødvendige endringer i arealplanen. Spørsmålet er da: vil kommunestyregruppa gjøre det? Vil samarbeidspartner SV støtte dette?   
Jeg mener at kommunestyregruppa gjennom vedtaket i Alta Arbeiderparti har fått nødvendig mandat til å gjøre endringer i arealplanen, men jeg er langt fra sikker på at ledende politikere mener det samme. Slik kan arealplaner overstyre politiske intensjoner og det som ligger av makt i kommunestyret overdras til planleggere og administrasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar